Aurinkosähkö

Aurinkovoimala Oulunkylässä, kuva: Janne Käpylehto

Aurinkosähköjärjestelmien hintakehitys on ollut nopea, ja ovat yleistymässä omakotitalojen lisäksi myös taloyhtiöissä. Aurinkopaneeleiden käyttöikä on noin 40 vuotta ja maksavat oikein mitoitettuna itsensä takaisin niiden elinkaaren aikana useaan otteeseen. Valoisien kesien ansiosta aurinkoenergiaa on saatavilla Suomessa suunnilleen yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa.

Aurinkopaneelit asennetaan varjostamattomalle paikalle ja suunnataan tyypillisesti mahdollisimman etelään. Paras asennuspaikka löytyy usein kiinteistön katolta. Kattojen rakenteellinen kestävyys on lähes aina riittävä lumikuormille tehtyjen mitoitusten ansiosta, ja sopiva kiinnitystapa löytyy käytännössä kaikkiin katetyyppeihin. Paneeleiden tuottama tasavirta muuntuu sopivaksi vaihtovirraksi sähköpääkeskukseen kytkettävän invertterin avulla.

Sähkön siirtomaksujen vuoksi verkkoon myyty sähkö ei ole yhtä arvokasta kuin ostettu, joten mitoituksen kannattaa tyypillisesti vastata tuotannon aikaista energiantarvetta. Tämä saadaan selville mallintamalla. Mitä enemmän energiaa hyödynnetään itse, sitä vähemmän energiaa menee sähköyhtiöille. Kerrostaloissa aurinkosähköllä korvataan usein kiinteistösähkön ostotarvetta. Kiinteistön toimintojen lisäksi aurinkosähköä voidaan hyödyntää myös asunnoissa erilaisilla teknisillä järjestelyillä.

Esimerkki

Kuvassa on Helsingin Oulunkylässä sijaitsevan kerrostaloyhtiön tasakatolle asennettu aurinkovoimala. Paneeleita on yhteensä 54 kpl ja niiden vuosituotto on noin 12 000 kWh. Sähköä käytetään kiinteistön koneelliseen ilmanvaihtoon, pesutuvan pesukoneisiin sekä yleisten tilojen valoihin ja sähkökiukaaseen.